Er man til døde, udstoppede dyr, har loftetagen på Valdemars Slot længe været stedet at tage hen.
Oppe under taget på det historiske Valdemars Slots røde hovedbygning på øen Tåsinge ved Fyn, har det nemlig i årevis været muligt for besøgende at gå på opdagelse i Nordens største samling af jagttrofæer.
Samlingen, der rummer flere tusind genstande, heriblandt 500 fuldmonterede eller hovedmonterede jagttrofæer, hundredvis af gevirer, udstoppede fugle og fisk, oliemalerier, akvareller og keramiske figurer af naturkunstneren Knud Kyhn, samt utallige etnografika fra Grønland, Sydøstasien og Afrika, har hvert år lokket mellem 25.000 og 30.000 gæster til.
Men det er slut nu.
I 2021 besluttede ejeren af Valdemars Slot at lukke slottet for besøgende gæster, og i foråret 2022 opsagde de lejeaftalen med Børge Hinsch Fonden, der står bag museet.
Det fremgår af Børge Hinsch Fondens årsrapport for 2022:
”(…) uden nogen forudgående aftale med fonden desværre valgte at lukke Valdemars Slot for besøgende gæster i 2021, hvilket er i strid med den indgåede lejeaftale. Denne kontraktstridige lukning af museet for besøgende er i foråret 2022 desværre blevet efterfulgt af en opsigelse fra ejerens side af fondens lejeaftale, som herefter vil udløbe 1. maj 2023,” skriver fondsbestyrelsen blandt andet i sin ledelsesberetning.
Udover bestyrelsesformand advokat og konsul Richard Sand består bestyrelsen i Børge Hinsch Fonden også af konsul og direktør Jan Krossteig, konsul og direktør Anders Hillerup samt professor på Københavns Universitet Jens Hemmingsen Schovsbo, der også er bestyrelseskammerat med Richard Sand i Allerfonden.
En halv million kroner i kompensation
Børge Hinsch Fonden har siden 1999 ejet, opbevaret, konserveret, suppleret og fremvist den spektakulære samling til offentligheden i lokalerne på Valdemars Slot.
Fonden blev stiftet af storvildtjægeren og tømmermesteren Børge Hinsch, der før sin død i 1995 donerede sin samling af blandt andet etnografika og jagttrofæer, som han havde samlet over hele verden, til fonden.
Ifølge fondens formål skal museet og dets samling ”indgå i den generelle oplysning og undervisning indenfor jagt og natur og samtidig medvirke til at bevare og fremme bæredygtig trofæjagt og jagt samt skabe en bedre forståelse hos omgivelserne for betydningen af bæredygtig trofæjagt og jagt som værende et meget væsentligt element i al god vildt- og naturforvaltning,” fremgår det af fondens hjemmeside.
Det er på det bagtæppe, at fonden i 2006 etablerede Børge Hinsch Fondens Naturskole, der blandt andet tilbyder naturformidlingsarrangementer året rundt. Indtil for nyligt havde også naturskolen adresse på Valdemars Slot.
Ifølge Børge Hinsch Fondens årsrapport ”udelukkede” ejeren af Valdemars Slot nemlig naturskolen ”kontraktsstridigt” fra at ”anvende sine faciliteter på selve slottet,” og derfor har naturskolen siden 2021 haft hjemsted ved Bülowshuset i Norreskoven på Tåsinge.
Som kompensation for den ”kontraktstridige udelukkelse af fonden fra at anvende de lejede lokaler til Naturskolen,” udbetalte ”udlejer på Valdemars Slot” 500.000 kroner til fonden, fremgår det af årsrapporten.
Valdemars Slot: Lejekontrakt løb kun til efteråret 2022
Fundats har rettet henvendelse til Louise Albinus, der er nuværende ejer af Valdemars Slot og spurgt hende, om hun kan genkende billedet af, at Børge Hinsch Fonden skulle være udelukket fra slottet "kontraktstridigt."
I en mail til Fundats oplyser hun:
"Jeg kan oplyse at jeg købte Valdemarsslot tilbage i familien den 15/5 - 2022. Selskabet Valdemars Slot Gods A/S i likvidation, drev virksomheden frem til da, og jeg overtog Valdemars Slot på et tidspunkt, hvor lejeaftalen med Børge Hinsch Fonden ville udløbe efter sit indhold (Fonden havde kun kontrakt til efteråret 2022, hvor kontrakten efter sit indhold ophørte)," skriver Louise Albinus og tilføjer:
"Det passede mig godt da den type udlejning ikke passer ind i mine planer for Valdemars Slots fremtidige drift. Jeg har ikke betalt nogen kompensation, da driften på Valdemars Slot allerede på tidspunktet for min overtagelse var ophørt."
Louise Albinus gør desuden opmærksom på, at Valdemars Slot Gods A/S i likvidation ikke havde økonomisk mulighed for at holde slottet åbent, og at det var derfor, der blev betalt kompensation.
Hun skriver yderligere:
"Som du måske ved blev slottet tømt for møblement forud for min overtagelse. Der var derfor ej heller af den grund mulighed for at holde åbent, da der simpelthen ikke var noget at vise frem," udtaler Louise Albinus blandt andet i mailen til Fundats.
Richard Sand i dobbeltrolle
Udover værdien af fondens museums- og fotosamling består fondens aktiver af investeringsbeviser for cirka 20 millioner kroner. Fondens finansielle indtægter lå i år 2022 på godt en million kroner, mens indtægterne i 2021 kun nåede op på 271.072 kroner.
Men på trods af relativt lave afkastmuligheder holder fondsbestyrelsen sig ikke tilbage for at opretholde et relativt højt omkostningsniveau. Således udbetalte bestyrelsen sidste år honorar til sig selv for 242.000 kroner.
Derudover benytter fonden Richard Sands advokatpartnerselskab, Bech-Bruun som advokat ligesom det er Sands egen sekretær i advokatfirmaet, Elisabeth Wagner Birkeholm, der står anført som fondens administrator og kontaktpunkt på fondens hjemmeside. Den interesseforbundne relation kostede fonden administrations- og advokathonorar for i alt godt 339.00 kroner sidste år. Alt i alt løb de samlede omkostninger op i 669.000 kroner, svarende til mere end to tredjedele af fondens formueafkast i 2022.
Da driften af naturskolen og museet sidste år kostede 849.000 kroner, hvoraf 616.000 gik til naturskolens faste naturvejleder, er fonden afhængig af eksterne midler til at dække underskuddet.
Her har fonden den fordel, at Richard Sand også er bestyrelsesformand for Hempel Fonden. Ifølge regnskaberne har Hempel Fonden således støttet Børge Hinsch Fonden med i alt 475.000 kroner i de seneste to regnskabsår. Pengene er gået til et nyt tiltag i regi af naturskolen kaldet Projekt Børn; Mærk Naturen.
Fundats har siden begyndelsen af august adskillige gange forsøgt at komme i kontakt med Richard Sand for at stille ham spørgsmål vedrørende Børge Hinsch Fonden og en række andre fonde, hvor han sidder i bestyrelsen og samtidig benytter Bech-Bruun som administrator eller fondsadvokat. Hverken Richard Sand selv eller hans sekretærer i Bech-Bruun er vendt tilbage på henvendelserne.